26.10.04

IFRS 1 - Første gangs bruk av IFRS

Når en skal orientere seg innenfor IFRS og IAS kan det være lurt å starte med IFRS 1, som omhandler hvordan organisasjonen skal starte med IFRS. Jeg tar med noen punkter fra EUs danske oversettelse på deres nettsted. (Den var forøvrig utrolig enkel å forstå etter å ha strevet meg gjennom den engelske versjonen ;-)

Kommisjonen forklarer selv IFRS 1 slik:

IFRS 1 i hovedtræk
IN2 Denne IFRS finder anvendelse, når en virksomhed anvender
IFRS-standarderne for første gang ved at afgive en udtrykkelig og uforbeholden
erklæring om overholdelse af IFRS-standarderne.
IN3 Generelt kræver IFRS 1, at en virksomhed overholder hver eneste
IFRS-standard, som er gældende på balancedagen for det første årsregnskab
udarbejdet i henhold til IFRS. Navnlig kræves det i henhold til IFRS 1, at en
virksomhed i IFRS-åbningsbalancen, som udarbejdes som et udgangspunkt for den
regnskabsmæssige behandling i henhold til IFRS-standarderne, foretager sig
følgende:
a) indregner alle aktiver og forpligtelser, hvis indregning kræves i
henhold til IFRS-standarderne
b) ikke indregner poster som aktiver eller forpligtelser, hvis
IFRS-standarderne ikke tillader en sådan indregning
c) omklassificerer poster, som er indregnet i henhold til de tidligere
anvendte, almindeligt anerkendte regnskabsprincipper som én slags aktiv,
forpligtelse eller element af egenkapitalen, men som er en anden type aktiv,
forpligtelse eller element af egenkapitalen i henhold til IFRS-standarderne;
samt
d) anvender IFRS-standarderne til måling af alle indregnede aktiver og
forpligtelser.

Slik jeg forstår dette må en første gangs bruker av IFRS i 2005, ha en IB for 2004 iht standarden, periodetall for 2004 iht. samme standard og endelig full rapportering i alle regnskapsperioder i 2005.
IASB sier selv i følgende punkt:
36. For at overholde IAS 1 Præsentation af årsregnskaber skal en
virksomheds første IFRS-årsregnskab indeholde mindst ét års sammenligningstal i
henhold til IFRS-standarderne.

25.10.04

Om XBRL prototype for Excel - laget av Microsoft og Edgar

Today in Investor's Business Daily stock analysis and business news
Det finnes lite informasjon om MS XBRL Prototype. Her er et utdrag:

Edgar Online hopes to jump-start the XBRL trend through its own offerings. The financial information firm worked with Microsoft to create a proof-of-concept tool called the Office Tool for XBRL Prototype. It works with Microsoft Excel 2003 spreadsheets.


23.10.04

Oppdaterte linker

IFRS iakttakelser har nå oppdaterte linker på høyre side til EU-kommisjonens lovtekster, Deloitte IASPlus mm.

Vedtatte regnskapsstandarder på dansk (IAS) i EU - tilgjengelig på internett

EU-kommisjonen utgir vedtatte regnskapsstandarder og gjør de tilgjengelige her.
Hvis du lar din nettleser laste ned hele dokumentet kan du søke vha. Google Desktop. Benytt f.eks. teksten "INTERNATIONAL REGNSKABSSTANDARD IAS 2" (ikke ta med anførseltegn) for å finne den danske utgaven av IAS 2.

17.10.04

Global EYe of IFRS

Her er septembernummer av Ernst & Young sitt månedlige tidskrift om IFRS.

Norske oversettelser av IFRS

Norske børsforetak skal skifte regnskapsrapportering om mindre enn tre måneder og ingen forskrifter er publisert ennå. Som du ser nedenfor finnes det uautoriserte oversettelser som Finansdepartementet ber om at ikke legges på internett. Regnskapsstiftelsen redegjørelse:

I brev til Finansdepartementet 24. september 2003 etterspurte flere av NRS sine stiftende organisasjoner status for oversettelse av IAS/IFRS. I svarbrev 23. februar 2004 skriver Finansdepartementet bl.a. at oversettelser av standardene omfattet av forordning nr. 1725/2003 skal være klare i tide til innlemmelse i EØS-avtalen og fastsetting som norske forskrifter før årsskiftet. Forordning nr. 1725/2003 av 29. september 2003 omfattet standardene og fortolkningene slik de forelå før endringer bl.a. som følge av IASBs forbedringsprosjekt, med unntak av IAS 32 og IAS 39 og fortolkninger av disse..

Med andre ord; standarder er godkjent, bortsett fra IAS 32 og 39, i september 2003.
På EU kommisjonens hjemmesider la kommisjonen 19. juli 2004 ut en oversikt som viser hvilke endringer i IFRS som formelt er godkjent for bruk i EU og hvilke som ennå ikke er formelt godkjent. I tillegg til forordning nr. 1725/2003 har EU-kommisjonen hittil vedtatt forordning nr. 707/2004 av 6. april 2004 om IFRS 1.

IASPlus forteller om hva som har skjedd frem til og med oktober, da regnskapskommiteen i kommisjonen godkjente IAS 39 med to endringer. Tidligere i høst er IAS 32 godkjent.
Finansdepartementet har i brev til NRS datert 29. september gitt en orientering om arbeidet med innlemmelse av internasjonale regnskapsstandarder (IFRS) i EØS-avtalen og fastsetting i medhold av regnskapsloven. Oversettelsene av forordning nr. 1725/2003 til norsk foreligger nå i foreløpige, ikke-offisielle oversettelser av IAS 1,2,8,10,11,12,14,15,16,17,18,20,27,28,29,31,35,36,37 og 38. De oversatte standardene har status som foreløpige, ikke-offisielle oversettelser, og Finansdepartementet ber om at tekstene ikke publiseres på internett.

Her synes det meg at det legges det opp til at alt gjennomføres enda før dokumentasjonen av endringene. Hvordan får en til høringer her?
Departementet legger opp til at standardene vedtatt ved forordning nr. 1725/2003 og endringen i forordning nr. 707/2004 (IFRS 1), innlemmes i EØS-avtalen i EØS-komiteens møte i desember. Senere endringer vil ikke kunne innlemmes i EØS-avtalen før årsskiftet. Det arbeides med sikte på at disse innlemmes i EØS-avtalen tidlig i 2005.

Jeg tror at IAS 32 og 39 vil bli normgivende for Norge allikevel. På tross av at de ikke innlemmes i EØS-avtalen
Departementet legger til grunn at lovforslaget i Ot.prp. nr. 89 (2003-2004) kan settes i kraft innen fristen 1. januar 2005. Departementet legger videre opp til at forskrifter som gjennomfører de enkelte IFRS-standardene som er tatt inn i kommisjonsforordninger som nevnt, fastsettes så snart den aktuelle forordningen er innlemmet i EØS-avtalen.

Resten av artikkelen ser du hos Norsk Regnskapsstiftelse her.

Norsk Regnskapsstiftelse - IFR Academy -IFRS

Kurs på 7 dager i Norsk Regnskapsstiftelse for regnskapsansvarlige og revisorer i børsnoterte foretak.

Kredittilsynet og IFRS

Anne M. Bellamy fra Kredittilsynet sine lysark . Den er fra høstkonferansen for bankenes sikringsfonde 14/9-2004

Norske Finansanalytikere er opptatt av IFRS - seminar 19/11-04

Seminar om IFRS og nye nøkkeltallsnormer 23. november - endret til 19. november

Vi kommer til å ”mase” om IFRS gjentagende ganger de kommende måneder. De børsnoterte selskapene (unntatt Statoil og Hydro og kanskje noen flere som rapporterer etter US GAAP) er forpliktet til å rapportere etter de nye IAS-standardene – IFRS – fra 1. januar 2005. Det innebærer også at de må konvertere gamle regnskaper (minst de to siste årene) til ”IFRS-format”. Dette er et arbeid som selskapene bruker mye tid og ressurser på nå for tiden.

EØS-regler og IFRS - Ot.prp. nr. 89 (2003-2004)

Om lov om endringer i lov 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven)og enkelte andre lover (gjennomføring av EØS-regler om anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder m.m.) ligger her.

Full adgang for Norske foretak til å anvende internasjonale regnskapsstandarder (IFRS)

Pressemelding fra Finansdepartementet:

Finansdepartementet legger i dag (25.6.2005 red. kom.) fram for Stortinget forslag til endringer i regnskapsloven og i enkelte andre lover som skal sikre internasjonalt sammenlignbar regnskapsinformasjon av høy kvalitet.

Forslagene gjennomfører EØS-regler som pålegger børsnoterte foretak å utarbeide konsernregnskap i samsvar med de internasjonale regnskapsstandardene IFRS (International Financial Reporting Standards) fra 2005. Departementet foreslår i tillegg full adgang for alle norske foretak til å anvende disse standardene ved å tillate anvendelse også i selskapsregnskapet og i konsernregnskapet til unoterte foretak. Lovframlegget omfatter også forslag til styrking av informasjonskravene til årsregnskapet og årsberetningen, blant annet når det gjelder regnskapsføring av opsjonsavtaler, og om utvidet adgang til å benytte forenklingsreglene for små foretak i regnskapsloven.

- Jeg anser at den adgangen vi foreslår til å anvende internasjonale regnskapsstandarder både i konsernregnskapet og selskapsregnskapet, vil gi norske foretak mulighet til fullt ut å utnytte de gevinster som ligger i etableringen av et felles grunnlag for finansiell rapportering i hele EØS-området, sier finansminister Per-Kristian Foss. Vi går med dette lenger enn det flere andre land i EØS-området legger opp til. Jeg legger vekt på å sikre denne konkurransefordelen for norsk næringsliv.

Lovforslagene følger aktivt opp forutsetningen i EUs regnskapsstrategi om behov for streng håndheving av børsnoterte foretaks finansielle rapportering og europeiske anbefalinger om slik håndheving. Etter forslaget skal det etableres en særskilt håndhevingsordning for børsnoterte foretaks finansielle rapportering. Departementet foreslår at Kredittilsynet blir ansvarlig og utførende for håndhevingsordningen, og at det etableres en egen klagenemnd for behandling av klager under håndhevingsordningen og etter revisorloven.

Oppsummering av lovforslagene for øvrig:

Opsjonsavtaler og annen aksjebasert betaling skal regnskapsføres til virkelig verdi på transaksjonstidspunktet
På dette området har praksis vært varierende og departementet har derfor sett det som nødvendig å stramme inn denne praksisen for å sikre tilstrekkelig og relevant regnskapsinformasjon fra foretak som tilbyr opsjonsprogrammer og annen aksjebasert betaling. Dette er i samsvar med den internasjonale regnskapsstandarden IFRS 2 som ble fastsatt i februar 2004. Små foretak unntas fra kravet. Departementet mener videre det er nødvendig å presisere visse minstekrav til opplysninger om aksjebasert betaling i noter til årsregnskapet.

Krav om at årsregnskapet skal gi et rettvisende bilde
Det foreslås at det lovfestes et overordnet krav om at årsregnskapet skal gi et rettvisende bilde av den regnskapspliktiges og konsernets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat. I særlige unntakstilfeller skal regnskapsloven kunne fravikes dersom det er nødvendig for å gi et rettvisende bilde. Departementet mener at lovfesting av disse overordnede kravene vil tydeliggjøre foretakenes ansvar for å gi korrekt og dekkende informasjon i årsregnskapet.

Terskelverdiene som definerer små foretak i regnskapsloven
Departementet foreslår å heve terskelverdiene i regnskapsloven som definerer små foretak. Det foreslås å heve grensen for balansesum fra 20 til 30 millioner kroner og salgsinntekt fra 40 til 60 millioner kroner. Grensen for antall ansatte skal fortsatt være 50.

Krav til årsberetningen
Departementet foreslår lovregler til gjennomføring av nye EØS-regler om årsberetningen som blant annet stiller krav om å analysere foretakets utvikling, resultat og stilling samt beskrive vesentlige risikoer og usikkerhetsfaktorer. Det foreslås videre et krav om å opplyse om tidligere angitte resultatmål eller andre forventninger er i samsvar med oppnådde resultater. Det foreslås at også små foretak skal gi overordnet informasjon om virksomhetens utvikling, resultat og stilling. For øvrig unntas små foretak fra nye opplysningskrav. Departementet foreslår å gjøre kravene til årsberetning for små foretak mer tilgjengelige ved å skille dem ut i en egen bestemmelse i regnskapsloven. Det foreslås i hovedsak å videreføre gjeldende krav til ikke-finansiell informasjon i årsberetningen om arbeidsmiljø, det ytre miljø og likestilling mellom kjønnene. Av hensyn til personvernet foreslår departementet å unnta foretak med færre enn 5 ansatte fra kravet om å opplyse særskilt om sykefravær.

Forslagene i proposisjonen er utredet av Regnskapslovutvalget i NOU 2003: 23 Evaluering av regnskapsloven. Utredningen omfatter i tillegg en rekke forslag for endringer i regnskapsloven dels på bakgrunn av en kartlegging av erfaringer med gjeldende regnskapslov og dels for å sikre at regnskapsloven ikke skal være til hinder for å føre regnskaper i samsvar med internasjonale regnskapsstandarder. Disse forslagene vil etter planen bli behandlet i en lovproposisjon som fremmes i løpet av året.

16.10.04

SAP om IFRS

SAP har her en presentasjon fra 2003. De anbefalte da bruk av "parallelle GL-konti".

Site Meter